БСП – Русе даде официален старт на своята предизборна кампания

Окт 19, 2021 РУСЕ Новини Избори 0 1065

„Лявото има бъдеще, лявото е новото, лявото е революционното“

С политическа дискусия, социалистите в Русе откриха предизборната си кампания за извънредни парламентарни избори на 14 ноември. Проф. Искра Баева, доц. Борис Попиванов, Иван Токаджиев, д-р Руденко Йорданов  бяха говорители, по поставените от Крум Зарков и кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП за България“, теми. Събитието се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание съгласно всички противоепидемичните мерки. На събитието също бяха специални гости евродепутатът Цветелина Пенкова, кметът на Община Русе - Пенчо Милков и чл. кор. проф. Христо Белоев, ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Основните въпроси пред дискутиращите бяха свързани с актуалността на "лявото" и "дясното" в политиката, защо се стигна до три последователни парламентарни избора и има ли възможност за децентрализация на властта в България.

„Лявото е новото и революционното. Лявото означава ние всички заедно да се грижим за другите, това означава не просто да дадем подаяние, изхождайки от така модерната благотворителност, а да създадем такава система, в която всеки да получава плода на неговия труд. Лявото, социалното - това означава да създадем едно общество, в което сме съпричастни. Съпричастността, взаимната помощ, едновременното изработване на обществените блага и в крайна сметка едно справедливо ползване.“, коментира проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Лявото и дясното са основните страни на човешкото общество. През годините преминават като модни тенденции и вълна - ту с превес на лявото, ту с превес на дясното, но в крайна сметка защо сме тук? Защото сме привърженици на хуманистичната страна на човешкото общество. Това ни прави човеци, които да се уважаваме едни други.“, допълни Иван Токаджиев, български художник, по време на дискусията.

На въпроса „Защо се стигна до три последователни парламентарни избора и какво да очакваме оттук насетне?“, доц. Борис Попиванов, политолог, коментира:  „Отказът от основополагащи идеи в политика води до това, което ни се случва с тези последователни избори. В парламентарната и политическата работа се слага спорът за конкретни лица и за конкретни пари пред идеята какво искаш да постигнеш, с кого си близък и с кого си далеч. Отказът от основополагащи идеи в политиката води до там. Стигнахме до два, три поредни избора заради два фактора алчност и глупост, както и тяхното взаимодействие.“

Д-р Руденко Йорданов, дългогодишен директор на Български червен кръст в Русе, заяви, че за справяне с политическата криза, на първо място застава връщането към идейната идентичност, второ – необходима е диалогичност, търсене на допирни точни, но с набелязване на такива, от които по нататък не може да се отстъпва, от които няма връщане. „Но в крайна сметка с толкова много избори узряваме, научаваме се да различаваме черното от бялото, необходимото от излишното. Далеч сме от фазата, в която сме узрели, много е трудно да се прави естествена демокрация от достатъчно критична маса демократи, но още по-трудно е да се постигат цели, без критична маса. Би следвало да постигнем критична маса от идеалисти.“ заяви д-р Йорданов.

Окрупняване на областите, намаляване на количество администрация, намаляване броя на общините, референдум за обхвата на районите, избори на областни управители, на шефовете на МВР, на прокурор, на областен управител, повече правомощния за местните органи на самоуправление, повече самостоятелен финансов ресурс бяха сред основните споделени  идеи по отношение на въпроса „Възможна ли е в България децентрализация на властта?“