БСП настоява за създаване на временна анкетна комисия за случая с "Русенска корабостроителница-запад”АД

Как и защо предприятие, което е имало поръчки за години напред, изведнъж е запечатано и спира да работи?

“Как и защо предприятие, което е имало поръчки за години напред, изведнъж е запечатано и спира да работи? За пореден път питаме - ще бъде ли публично оповестен собственикът на Русенската корабостроителница?” Тези въпроси зададе зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в Русе. „Настояваме за създаване на анкетна комисия в Общински съвет - Русе за случая с корабостроителницата и сме готови да съдействаме с каквото можем за изясняване на причините за състоянието й”, допълни той. Заедно с народните представители Георги Стоилов и Пенчо Милков направиха обзор на дейността си през изминалата година и обявиха приоритетите си за 2018 г. Крум Зарков изрази солидарност с днешните протести на лекари и медицински сестри от общинските болници от десетки градове, под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване”. Той подчерта, че приоритети в работата им през 2018 г.ще са здравеопазването, образованието и антикорупцията.

Георги Стоилов посочи като свой приоритет работата по проблемите със замърсяването на земеделски земи и водоизточници, заради нефункциониращи депа за отпадъци. „Десетки случаи в страната, включително и в област Русе, Община Бяла, има на изхърляне на отпадъци на нергламентирани места, поради нефункциониращи депа за такива”, уточни Стоилов.

„Основен проблем в общинските болници е хроничният недостиг на сестри и на лекари”, заяви Пенчо Милков. Той обясни, че има две питания в НС, касаещи УМБАЛ „Канев” АД. „От отговора на министъра става ясно, че от 9 незаети работни места на лекари през 2014, бройката през 2017 г. вече нараства на 69, което е изключително тревожно“, подчерта народният представител. Други въпроси, които е засягал Милков през годината, са свързани с река Дунав и почистването на коритото й, канализацията на кварталите „Кулата” и „Долапите”, чистотата на въздуха на Русе и други. При многобройните срещи с жители от цялата област са възниквали и съвсем конкретни въпроси, като например липса на мобилна връзка в определени населени места и други. „И през 2018 основен ангажимент ще ми бъдат проблемите, които са в дневния ред на Русе и русенци”, заключи Пенчо Милков.