За община Русе и ОбС на БСП - Русе

Възникнал на една от най-оживените кръстопътни точки, свързващи Западна и Северна Европа с Южна, а и Европа с Азия, градът, който днес носи името Русе, е бил известно селище още от дълбока древност. Още тогава оттук е минавал важен път от Скандинавия и Русия към Егейско море. Историческите сведения посочват, че през всички минали епохи Русе бил пристанище и седалище на флотилии. Древните римляни са го наричали Сексагинта Пристис, по-късното му име е Пристаполис, древните славяни са го именували Руси, турците Русчук. Градът е известен не само като пристанищен и транспортен център в миналото и днес, но и като град с бурно революционно минало, като град на аристокрацията и духа, като град на музиката.

XIX в. за Русе е белязан със знака на бърз и необикновен разцвет. През 1864 г. той е определен за административен център на новосъздадения Дунавски вилает, който се простира от Ниш и София до Варна и Тулча. Свои консулства тук откриват Австро-Унгария, Русия, Великобритания, Франция и Италия, а почетни консулства – Прусия, Белгия, Холандия, Испания и Гърция. След Освобождението Русе е най-големият град в Княжество България. Градът преживява период на нов разцвет и бързо се превръща в крупен банкерски, търговски, индустриален и културен център. В навечерието на Първата световна война в Русе функционирали 696 предприятия.

Община Русе се намира в Североизточна България. На север граничи с р. Дунав, която е държавна граница с Република Румъния. Разположена е на 496 км от устието на реката. Отстоянието на град Русе от столицата София е 324 км, а от Букурещ 60 км. Река Дунав свърза Русе с десет държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. 

Гр. Русе е и административен център на Област Русе, включваща още общините: Сливо поле, Иваново, Борово, Бяла, Ветово, Две могили и Ценово и на Северен Централен район, включващ областите: Русе, В. Търново, Плевен, Габрово и Ловеч. 

Община Русе е една от съставните общини на Област Русе и включва 14 населени места с общо население 167  585 души. В нейния териториален обхват попадат: Басарбово, Бъзън, Долно Абланово, Мартен, Николово, Ново село, Просена, Русе, Сандрово, Семерджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода и Ястребово. Община Русе заема площ от 570,62 кв. км.

 

Председател на ОблС на БСП

Пламен Христомиров Рашев 

 

Община Русе

 

Председател на ОбС на БСП Русе

Пламен Христомиров Рашев

 

Общински съветници от БСП

Александър Нанев Неделчев

Божидар Иванов Йотов

Кристиян Кристиянов Галев

Никола Христов Михайлов

Пламен Христомиров Рашев

Христо Иванов Белоев

Представителство на БСП в местната власт в община Русе:

 БОЖИДАР ИВАНОВ ЙОТОВ - ръководител на групата съветници на БСП в Общински съвет Русе

 чл.кор. Проф.ХРИСТО ИВАНОВ БЕЛОЕВ - председател на Общински съвет Русе

КРИСТИЯН КРИСТИЯНОВ ГАЛЕВ

 АЛЕКСАНДЪР НАНЕВ НЕДЕЛЧЕВ

проф.НИКОЛА ПЕТРОВ МИХАЙЛОВ

Народни представители от БСП за България от 19-ти МИР

Крум Костадинов Зарков

Георги Георгиев Стоилов

Пенчо Пламенов Милков

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи