За община Русе и ОбС на БСП - Русе

Възникнал на една от най-оживените кръстопътни точки, свързващи Западна и Северна Европа с Южна, а и Европа с Азия, градът, който днес носи името Русе, е бил известно селище още от дълбока древност. Още тогава оттук е минавал важен път от Скандинавия и Русия към Егейско море. Историческите сведения посочват, че през всички минали епохи Русе бил пристанище и седалище на флотилии. Древните римляни са го наричали Сексагинта Пристис, по-късното му име е Пристаполис, древните славяни са го именували Руси, турците Русчук. Градът е известен не само като пристанищен и транспортен център в миналото и днес, но и като град с бурно революционно минало, като град на аристокрацията и духа, като град на музиката.

XIX в. за Русе е белязан със знака на бърз и необикновен разцвет. През 1864 г. той е определен за административен център на новосъздадения Дунавски вилает, който се простира от Ниш и София до Варна и Тулча. Свои консулства тук откриват Австро-Унгария, Русия, Великобритания, Франция и Италия, а почетни консулства – Прусия, Белгия, Холандия, Испания и Гърция. След Освобождението Русе е най-големият град в Княжество България. Градът преживява период на нов разцвет и бързо се превръща в крупен банкерски, търговски, индустриален и културен център. В навечерието на Първата световна война в Русе функционирали 696 предприятия.

Община Русе се намира в Североизточна България. На север граничи с р. Дунав, която е държавна граница с Република Румъния. Разположена е на 496 км от устието на реката. Отстоянието на град Русе от столицата София е 324 км, а от Букурещ 60 км. Река Дунав свърза Русе с десет държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. 

Гр. Русе е и административен център на Област Русе, включваща още общините: Сливо поле, Иваново, Борово, Бяла, Ветово, Две могили и Ценово и на Северен Централен район, включващ областите: Русе, В. Търново, Плевен, Габрово и Ловеч. 

Община Русе е една от съставните общини на Област Русе и включва 14 населени места с общо население 167  585 души. В нейния териториален обхват попадат: Басарбово, Бъзън, Долно Абланово, Мартен, Николово, Ново село, Просена, Русе, Сандрово, Семерджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода и Ястребово. Община Русе заема площ от 570,62 кв. км.

 

За ОбС на БСП-Русе:

БОЖИДАР ЙОТОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ ОбС и ОблС на БСП

ХРИСТО БЕЛОЕВ - председател на Общински съвет-Русе

ПЕТЯ ВЕЗИРОВА - ЧЛЕН

ВЕСЕЛИН ЗАЯКОВ - ЧЛЕН

ДИМИТЪР НЕДЕВ - ЧЛЕН

Представителство на БСП в местната власт в община Русе:

 БОЖИДАР ИВАНОВ ЙОТОВ - ръководител на групата съветници на БСП в Общински съвет Русе

 чл.кор. Проф.ХРИСТО ИВАНОВ БЕЛОЕВ - председател на Общински съвет Русе

КРИСТИЯН КРИСТИЯНОВ ГАЛЕВ

 АЛЕКСАНДЪР НАНЕВ НЕДЕЛЧЕВ

ПЕНЧО ПЛАМЕНОВ МИЛКОВ

проф.НИКОЛА ПЕТРОВ МИХАЙЛОВ

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи