Областният съвет на БСП–Русе единодушно подкрепи новия курс на партията

02.07.2024 г.

На заседание на Областния съвет на БСП–Русе социалистите обсъдиха настоящата политическа ситуация както в страната, така и вътрешнопартийно. На срещата присъства Иван Иванов, заместник–председател на ПГ на „БСП за България“ и народен представител от 19-МИР Русе. Русенци потвърдиха с пълно мнозинство своята подкрепа за новия курс, поет от Българската социалистическа партия към широко ляво обединение.

„След изборите на 9 юни, за нас като социалисти, е изключително важно да тръгнем по пътя на обединението. Вярвам, че това е напълно възможно. Всички виждаме, че разединено ляво пространство не може да доведе до нищо добро и градивно. Нека противоречията останат като част от миналото, защото за нас приоритет е да работим градивно с поглед напред. За бъдещото развитие на страната ни е необходима стабилност и консолидирана левица“, каза Иван Иванов.

Областният председател на БСП-Русе Тодор Йорданов се изказа също изключително позитивно за промените, като заяви, че партийният актив застава единно в подкрепа на стъпките, предприети от новото ръководство на БСП.

По време на заседанието Иван Иванов запозна съпартийците си и с актуални теми от първите заседания и парламентарен контрол на 50-то Народно събрание.

„Виждаме системни проблеми в много сектори поради липса на стабилно управление с ясна визия занапред. В момента има закъснение в изпълнението на оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост. Реално изплатените суми по проекти варират по 2-3% за оперативни програми и 4,2% за ПВУ. Това е много тревожно, тъй като оперативните програми са стартирали още през 2021 г. Това е индикация за боксуване в институциите. Същото важи и за Министерството на регионалното развитие и благоустройство. От 1700 заявления, подадени от общините, 700 от тях все още чакат подпис по Инвестиционната програма за общински проекти. Казусът с Брендо е друг пореден сигнал от Министерство на вътрешните работи за системни проблеми. Работихме активно за подобряване на условията на труд и заплащането на служителите в МВР, но и очакваме съответно резултати. Само така можем да пристъпим уверено напред към пълноправно членство в Шенген“, коментира Иван Иванов.