Пенчо Милков: Русенският спорт ще продължи да бъде наш приоритет

Окт 11, 2023 РУСЕ Новини Избори 0 888

11.10.2023 г.

„Спортът изгражда не само характер у децата ни, но във време на кризи като днешното е основен повод за гордост и обединител на обществото. Благодаря на всеки един от вас, които с усилията си тренирате нашите деца и връщате Русе на спортната карта на България“. С тези думи кандидатът за кмет на община Русе от МК „БСП за България“ Пенчо Милков се обърна към представителите на спортната общност.

„Стремежът ми винаги е бил общината не само да финансира клубовете и състезанията, които те организират, но и всеки състезател да усеща уважението и моралната ни подкрепа. Правим го с присъствието си при надпреварите, с разговорите с младите спортисти и награждаването им“, отбеляза Милков.

Председателите на различните спортни клубове изразиха удовлетворението си от свършеното до момента и заявиха желание да продължат съвместната си работа за подобряване в още по-голяма степен на материалната база, правилата за финансиране и ползване на общинските спортни бази.

„Поставяйте си високи цели, защото само така можем да променяме времепространството“, заяви Пенчо Милков. Той посочи за пример амбициозната задача Русе да стане домакин на Световното първенство по кану-каяк маратон през юни 2023, а през 2025 г. и на Световното първенство по драконови лодки. Благодарение на това в кратък период  условията за спорт и отдих на Гребната база и районът около яз. Николово бяха цялостно подобрени.

„Наред с програма „Спорт“, винаги сме се старали да подпомагаме дейността ви, като съдействаме с експерти или ремонтни дейности по места“, отбеляза още Пенчо Милков.

Сред основните успехи за спорта в последните 4 години са промяната в условията за кандидатстване по програма „Спорт“ след постигане на консенсус между спортните дейци, стартиране строителството на плувен комплекс в Парка на младежта и осигуряването на държавно финансиране за продължение строителството на басейна в кв. Дружба, подобряването на материалната база за баскетбол, фехтовка, тенис, стрелба с лък, въздушните спортове, риболова и много други, регулярното финансиране на клубовете на спортистите ветерани.

Отправени бяха препоръки за предвиждане на категоризация на спортовете в Община Русе през следващите 4 години, и осигуряването на достъпна среда до обектите и учители в УСШ, които да се посветят на спортуващите деца с увреждания.