Пенчо Милков пред русенската организация на сляпо-глухите: Работим активно за достъпна среда

05.10.2023

Членовете на териториалното поделение на Националната асоциация на сляпо-глухите в България зададоха своите въпроси на кандидата за кмет на Русе от МК „БСП за България“ Пенчо Милков.

 „Започнаха основните ремонти на първите улици с държавни и кредитни средства в Русе, като се спазват всички изисквания за достъпна среда – от една страна са подстъпите към кръстовищата и пешеходните пътеки, улесняващи хората с ограничена подвижност и майките с детски колички, от друга е разполагането на тактилни плочи за незрящи“, поясни Пенчо Милков.

 Друга основна тема на срещата бе градският транспорт и превозните документи.

„В последните години полагаме много усилия общинското предприятие да стане единствен превозвач и услугите да се подобрят. Това изискваше осигуряване на нови превозни средства и шофьори. 61 превозни средства бяха новозакупени, чакаме още 15 нови чешки тролейбуса до края на годината. Първите 4 от частните линии от тази пролет се обслужват от „Общински автотранспорт“. Паралелно с това подобряваме възнагражденията на шофьорите. Процесът е дълъг, няма да се откажем“, коментира Милков. Той подчерта, че крайната цел е да спре войната за пътници с частните превозвачи, услугата и контролът върху нея да се подобрят, а пътуването за русенци да е по-лесно. Ще бъде напълно възможно с един превозен документ да се сменят различни превозни средства.

В срещата се включиха още кандидатите за общински съветници от МК „БСП за България“ Иван Иванов, Енчо Енчев и Биляна Иванова, които се обсъдиха възможностите за провеждане на спортни състезания за хора с увреждания и съдействието на местната власт за реализирането им.