Пенчо Милков се срещна с русенските таксиметрови шофьори

Окт 03, 2023 РУСЕ Новини Избори 0 850

03.10.2023

Ремонтите на уличната мрежа, забраната за паркиране на таксиметрови стоянки от външни лица и данъкът върху таксиметровия превоз на пътници бяха сред основните въпроси, които кандидатът за кмет на Русе от МК „БСП за България“ Пенчо Милков обсъди с представители на бранша днес.

Той разясни в подробности етапите на извършване на вече стартиралите и предстоящите основни ремонти на ключови улици в града със собствени, кредитни и държавни средства.

„В петък започна ремонтът на първата от 24 улици в града с кредитни средства. Участъкът от ул. „Тича“ до „Петрохан“ ще бъде ремонтиран, а впоследствие и фрезованата преди повече от 4 години „Згориград“. Следващата улица, която ще се ремонтира основно, е „Яребична“.

Милков подчерта, че с отпуснатите държавни средства основно бе ремонтирана ул.„Солун“, а сега тече ремонтът и на „Плиска“. Там също освен настилката се подменят бордюрите и тротоарите.

„Когато говорим за основен, а не текущ ремонт на толкова много улици и разходване на публичен ресурс, забавяне няма, има редица законови процедури, които трябва да спазим. За всяка улица или участък от улица е необходим анализ осигуряване на финансиране, обществено обсъждане, провеждане на обществени поръчки със съответните срокове за обжалване, проектиране, съгласуване на проектите, издаване на разрешение и едва тогава започва реалното строителство “, поясни Пенчо Милков.

Затруднения за шофьорите създават участъците, които не са напълно възстановени от изпълнителите на проекта за Водния цикъл на ВиК Русе и държавата. За тези улици Милков обясни, че общината е сключила споразумения, по силата на които ще се асфалтират цялостно, а не само по траншеите, както предвиждат договорите от 2019 година. Това налага част от тях да останат с неплътен асфалт.

„Отдавна ВиК щяха да са „асфалтирали“ целия град на кръпки. Но това са нашите улици, останали в лошо състояние не само вследствие на Водния цикъл, а и защото не са ремонтирани с години. Затова взехме решението, че основният им ремонт е абсолютно наложителен“, допълни той.

Освен знаците, обозначаващи стоянките, превозвачите настояха за поставяне на табели със забрани за паркиране на обособените места от частни лица. Таксиметровите шофьори дадоха и различни предложения, сред които оптимизиране на времевите настройки на светофарните уредби на определени кръстовища в града.