Иван Иванов, БСП: Държавата трябва да въведе таван на цените

Мар 15, 2023 Новини Избори 0 1104

Номер 1 в бюлетината е правилната посока за социалното развитие на държавата

„Обедняването на българското население е вследствие на политиките на ГЕРБ, които водеха години наред. Затова сега институции не работят и цъкат като бомба със закъснител.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ в Русе и Шумен Иван Иванов в ефира на БТВ.

По думите му, за да влезем в Еврозоната, трябва да отговаряме на определени критерии, като нисък дефицит. „Това означава едно - липсата на социални плащания, липса на индексация на доходите, още обедняване на българското население. Поради тази причина от БСП държим на анализа на БНБ, както и да се успокои инфлацията, което може да стане единствено с мерките, които ние предлагаме за таван на цените“, каза още той.

Социалистът отбеляза, че в договора ни за членство в Европейския съюз така или иначе е заложено влизането ни в Еврозоната, въпросът е кога. „А именно - когато преодолеем всички тези капани, които ни бяха заложени. Държавата трябва да бъде налице, защото с тези избори един след друг, няма работеща държава. Друг проблем е липсата на бюджет за 2023 г., който да помогне на българските граждани“, обясни Иванов и допълни, че по време на последния редовен кабинет, в който БСП участва, държавата е работила и е успяла да овладее инфлацията тогава.

„Ние успяхме да повишим доходите на българските граждани, да дадем помощи на бизнеса, запазихме над 80 хил. работни места, работеща икономика, земеделските производители бяха подкрепени с над 700 милиона държавни помощи“, припомни той и допълни, че благодарение на тях, българският производител все още може да съществува.

Иван Иванов посочи, че още в първите дни на 49-ия парламент, БСП ще внесе предложението си за таван на цените на хранителните стоки от първа необходимост. „В момента това е основната тема, която БСП повдигна. Тя вече се подема и ще даде реален резултат“, категоричен е той и припомни: „Още по време на Ковид кризата ЕК разреши държавната намеса в пазарните отношения. В момента е изключително важно държавата да продължи своята намеса, посредством таван на цените, защото очевидно пазарните механизми не работят“, обясни социалистът.

На финала Иванов призова българските граждани: „Коалиция “БСП за България“ излиза пред вас с ясна и изпълнима програма с три основни акцента - мир, социална политика, доходи, защита на семейството и децата. Ако искате да продължи политиката ни на увеличаване на доходите, индексация на пенсиите, увеличение на майчинските, безплатни учебници до 12-ти, безплатни лекарства за децата до 14 г., подкрепете ни с номер 1 в бюлетината. Това е правилната посока за социалното развитие на държавата“, заключи той.