Иван Иванов: Целта на БСП е модерно земеделие, което да осигурява добра жизнена среда и социален стандарт в селските райони

Сеп 27, 2022 Новини Избори 0 1026

27.09.2022 г.

Работна среща със земеделски производители, животновъди, арендатори и собственици на земя от русенския регион проведоха водачът на листата за народни представители на „БСП за България“ в Русе Иван Иванов и Ивалинка Цанкова, втора в листата. Присъстваха още председателят на Областния съвет на БСП – Русе Тодор Йорданов и други кандидати от листата на левицата.

Засегнати бяха редица проблеми, пред които са изправени представителите на сектора, както и актуални теми, свързани с дейността на земеделците.

Иван Иванов заяви, че сектор „Земеделие” е сред акцентите в програмата на Българската социалистическа партия, като целта е изграждане на модерно земеделие, което да осигурява добра жизнена среда и социален стандарт в селските райони. Той подчерта, че фокусът на политиките, заложени от управлението на левицата, е насочен към превръщането на българския дребен и среден земеделски производител в конкурентен на своя европейски колега, с продукция намираща 100 % реализация и у нас, и на международните пазари.

„В БСП сме категорични, че земеделието има нужда от цялостен пакет от мерки за защита на собствеността и ефективно стопанисване на земята. Целта ни е да формираме ефективни производствени структури и да подпомагаме сдруженията и кооперациите като база за развитие на средните и дребните производители”, каза социалистът.

„Предлагаме да се подпомага производството на храни за местна консумация чрез стимулиране на биологичното земеделие, „късите вериги на доставка” (т.е. отпадане на много прекупвачи) и чрез програми, насърчаващи купуването на продукти, произведени в България.

Ще предложим политики за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, в т.ч. балансирана Обща селскостопанска политика, адекватна финансова и пазарна подкрепа за малките и средните земеделски стопанства, както и за чувствителните сектори в земеделието”, допълни Иванов.

Той сподели, че прилагането на Общата селскостопанска политика през изминалия 10-годишен период не е постигнала своите цели за социална и екологична устойчивост. „Тя не подкрепи достатъчно средните и малките земеделски стопанства и няма индикации, че директните плащания са били насочени към фермерите, които най-много се нуждаят от тях”, коментира кандидатът.

Иванов заяви още, че земеделието е не само производство на храни, но и фактор за развитие на територията и съществен елемент на националната и хранителната сигурност на България и подчерта, че секторът е от изключително значима роля за опазване на околната среда. Той изтъкна, че българските социалисти ще настояват за балансирано развитие на отрасъла чрез насърчаване на производството на различни култури и отглеждане на животни, както и повишаване делът на добавената му стойност, също и за подкрепа на зеленчукопроизводството, овощарството, биоземеделието и животновъдството.

От своя страна земеделците изтъкнаха, че оценяват високо помощите, които държавата е подсигурила за сектора в последното редовно правителство и изразиха надежда БСП да участва отново в държавното управление.

В заключение Иванов подчерта, че Българската социалистическа партия винаги е била разумната, стабилна и мъдра сила в обществено - политическия живот на страната. „Това е партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техният социален статус и доходи.

БСП е била непримирим и основен противник на авторитарния модел на управление на ГЕРБ и движеща сила за настъпилите през последната година реформи в икономиката, индустрията, политиката по доходите и закрилата на децата и младите семейства.

През последните години България и светът са изправени пред поредица от кризи, които влияят и върху политиката, и върху живота на гражданите. Войната в Украйна и ескалацията на напрежението по тази линия доведе до икономическа и енергийна криза, които в последствие доведоха и до политическа, а скоро ще породят и продоволствена такава. На този фон за България  е все по-важно да има предвидимост и последователност в управлението, както и  парламент, и редовно избрано правителство”, добави той.