Иван Иванов се срещна с членове на Съюза на пенсионерите

Сеп 18, 2022 РУСЕ Новини Избори 0 1210

18.09.2022 г.

Кандидатът за народен представител и водач на листата на левицата в Русе Иван Иванов се срещна с представители на Съюза на пенсионерите в крайдунавския град. Заедно с него на разговора присъстваха Биляна Иванова и Искра Иванова – кандидати за народни представители от БСП.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори членовете на най-голямата и многочислена организация на граждани от Русе и региона насочиха вниманието към проблемите на възрастните хора, като на първо място изразиха своята благодарност към народните представители от 47-ото НС за гласуваните и приети законодателни решения в областта на социалната политика и по-специално за чувствителното повишаване на пенсиите.

В тази връзка Иван Иванов заяви, че фокусът в работата на българските социалисти винаги е бил обърнат към социалната политика и особено към социално уязвимите групи от населението, към които спадат и пенсионерите. Той сподели, че БСП поставя сериозен акцент върху подобряване на качеството на техния живот и израз на това е постигнатото увеличение на пенсиите.

„За краткото ни участие в управлението увеличихме пенсиите: от декември 2021 г. с 12,8%, от юли 2022 г. с 26%. Увеличихме минималната пенсия от 370 лв. на 467 лв. Повишихме средния размер на пенсиите, който достигна 669 лв. Увеличихме размера на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. Но остава още една важна стъпка – преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2022 г. – ангажимент, който сме поели към българските пенсионери”, изтъкна социалистът.

„Истина е, че всичко, постигнато в последните 7 месеца в социалната сфера е изцяло дело на парламентарната група и на министрите от БСП, въпреки, че някои наши партньори в кабинета се опитват да си припишат тези заслуги”, каза още Иванов.

Той подчерта, че е много важно в следващите месеци да се предприемат следните важни стъпки: да се гарантират доходите на населението, да се замрази цената на газа и да се компенсират увеличените цени на електричеството. На този фон е все по-важно да има предвидимост и последователност в управлението на страната, а за това е нужен парламент, както и редовно избрано правителство.

Кандидатът за народен представител изрази увереност, че и в следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще бъде гарант за сигурност, за стабилност и за спокойствие, защото това е партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техния социален статус и доходи. БСП е движещата сила за настъпилите през последната година реформи в икономиката, индустрията, политиката по доходите и закрилата на децата и младите семейства.

В хода на срещата социалистите запознаха присъстващите със стратегическите приоритети, залегнали в платформата на БСП, както и бяха обсъдени редица обществено значими проблеми.