Иван Иванов: Социалните плащания бяха увеличени благодарение на БСП

Сеп 13, 2022 Новини Избори 0 1873

13.09.2022 г.

„Ние безпрецедентно увеличихме бюджета за земеделие. Тази година е 3.4 млрд. лева, а предходната година е бил между 2.6-2.8 млрд. лева. Има безпрецедентно увеличение на отпуснатите от държавата и ЕС средства. Разбира се това е резултат от работата на екипа на министерството. Успяхме само за първото полугодие да разпределим 143 млн. лв. за финансиране на сектора растениевъдство и животновъдство. Благодарение на средствата, изплатени през първите месеци на годината, успяхме да задържим цените на основните хранителни продукти. За второто полугодие имаме близо 700 млн. лева, които предстои да бъдат разпределени. Искрено се надявам да се спазят сроковете, които са обявени от сегашното ръководство на министерството, защото те са жизненоважни. Ние вдигнахме летвата изключително високо и за следващата година трябва да се борим за този милиард и допълнително извоюваните от ЕС средства да бъдат заложени в бюджета.“ Това заяви бившият земеделски министър от БСП и водач на листите в 19 МИР Русе и 30 МИР Шумен в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ.

Иван Иванов коментира и ситуацията с доставките на дървесина като посочи, че по време на редовното правителство е било разпоредено да се изградят 56 склада за дърва, а 43 от тях са били завършени. „Складовете се пълнеха, дървесина се доставяше на хората, но от момента на встъпване на служебното правителство, тези темпове изключително много се забавиха. Ангажиментът в момента е техен. Не малко щета в тази посока нанесе един народен представител от ПП, като по негово давление беше приета от предния служебен кабинет една заповед, с която се ограничи добиването на дървесина. Ние започнахме необходимите действия за отмяната на въпросната заповед и предлагам служебния министър да продължи в тази посока, защото в противен случай негативите ще бъдат за хората“, допълни водачът на листите в Русе и Шумен.

„БСП е партията, която години наред отстояваше правата на гражданите в социалната сфера. И в правителството, в което ние участвахме - бяхме основен гарант за всички социални придобивки. Бариерите трябва да бъдат доходите на българските граждани, на пенсионерите и доходите на уязвимите слоеве. Имаме заложено преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, както и увеличението на средната такава. Това, което ние сме предвидили и ще настояваме да го има в следващия бюджет, е безплатните учебници от 1 до 12 клас, безплатните лекарства за деца до 14 годишна възраст, увеличаването на минималната работна заплата и всички други социални действия. Предлагаме и замразяване цената на газа за битовите потребители, както и компенсациите за бизнеса. Кабинет след изборите ще има и БСП трябва да бъде част от него, за да може да продължат действията, които реализирахме през последните 7 месеца и хората го усетиха. За да може средствата, които 12 години бяха крадени от джоба на българите – сега да се върнат обратно“, обобщи той за мерките и предложенията на левицата.

В заключение социалистът заяви, че е важно българските граждани да направят своя избор така, че политиките, които ще бъдат реализиране в последствие, да бъдат в тяхна полза. „Ако хората желаят да се увеличат доходите им, да получават компенсации и да има мораториум върху цената на газа, ако искат да се преизчислят пенсиите, да се увеличат приходите за млади семейства – трябва да изберат номер 28 в бюлетината. Защото БСП е единствената партия, която може да гарантира подобен развой на събитията“, завърши Иван Иванов.