Вигенин и Ненчева в Русе: БСП стриктно изпълнява предизборните си ангажименти

12.04.2022 г.

Оценката за 100-те дни на правителството, предизвикателствата на поредицата кризи в страната, социалните ангажименти на БСП и подготовката на социалистите за местните избори бяха сред основните теми, обсъдени на среща на областния актив на БСП в Русе с народните представители Кристиан Вигенин и Веска Ненчева.

„Бюджетът за 2022 г. беше сериозен политически успех за БСП, защото в него бяха заложени безпрецедентни за последните години социални ангажименти, повишаване на доходите и други важни за БСП политики, като например безплатните ясли и детски градини. Повишението на цените обаче до голяма степен неутрализира постигнатото, затова в предстоящата актуализация на бюджета ще се борим за ново значително увеличение на социалните разходи и доходите, вкл. за въвеждане на необлагаем минимум“, подчерта зам.-председателя на Народното събрание Вигенин в изложението си пред участниците в срещата.

Веска Ненчева допълни, че социалистите са набелязали и конкретни антикризисни мерки, които ще бъдат предложени на коалиционните партньори, като сред тях са намаляване на ДДС за определени стоки, поставяне на таван на цените на природния газ, евентуално допълнително облагане на свръхпечалбите на държавните и частните енергийни дружества и др.

Социалистите обсъдиха войната в Украйна и подкрепиха категоричната позиция на БСП да не се изпраща военна помощ под формата на оръжия и боеприпаси. Твърдата позиция по отношение на защитата на националния интерес в отношенията със Северна Македония също срещна подкрепа. „И двете теми са червени линии за БСП и евентуалното им пресичане ще означава свикване на Националния съвет и решение за излизане от коалицията“, заяви Вигенин в отговор на въпрос.

В рамките на срещата председателите на общински организации от областта информираха за състоянието на структурите, основните проблеми в дейността, взаимодействието с останалите политически формации, съществуващи реално на територията на съответните общини и за първите стъпки в подготовката на местните избори. В срещата се включи и кметът на община Русе Пенчо Милков, който очерта постигнатото до момента в управлението на Русе и сподели своя опит от кампанията през 2019 г., в която спечели кметското място.

Социалистите поставиха и въпроса за реализацията на кадрите по места, която се бави и усещането, което се създава, че ГЕРБ продължават да управляват, чрез назначените от тях хора. Народните представители от БСП насърчиха русенските социалисти да бъдат по-активни в предлагането на подготвени кадри. Те подчертаха, че всяко управление има нужда от хора, които да подкрепят, а не да саботират политиката на правителството, като в същото време е налице и разбирането, че трябва да се предлагат качествени хора, а не просто устройване на работа на лоялни кадри.