Крум Зарков, БСП: Необходими са разумни решения и качествени реформи

Окт 29, 2021 РУСЕ Новини Избори 0 1345

29.10.2021 г.

„Наблюдаваме две паралелни кризи – в здравеопазването, свързана с COVID-19, и постоянно нарастващите цени на тока. И двете се нуждаят от моментални решения от страна на правителството". Това заяви в предизборен дебат в ефира на БНТ 2, водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в Русе Крум Зарков.

"В нашата програма ние от БСП предлагаме като възможно решение месечна субсидия от 200 кВтч до края на март за домакинствата, които са затруднени да се отопляват тази зима, както и намаляване на ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители. Необходими са също и стратегически, дългосрочни решения в сектор "Енергетика". Именно те ще доведат до качествени реформи. Гражданите имат нужда да реагираме бързо в такава ситуация, но проблемите наистина са дълбоки“, коментира Зарков по темата енергетика.

По въпросите, свързани с икономиката и развитието на русенски регион занапред, водачът на листата на социалистите в града коментира така:

„Русе системно е заобикалян от централната власт и е време да работим последователно в насока решаване на проблемите на гражданите. Ние сме представители на волята на русенци в Народното събрание и като такива е необходимо непрестанно да работим в посока развитие и защитаване интересите на града. Ето, например, част от таксите за Дунав мост е необходимо да остават в бюджета на Общината. И това, макар някой може да спори, е икономически и политически издържано като работещ модел. Русенската корабостроителница също би следвало да излезе на дневен ред и да се работи усилено към възобновяване на нейната кораборемонтна дейност. Това е отрасъл, тясно свързан с Русе, който има потенциала значително да съживи икономиката на града. Не на последно място е необходимо да продължи работата по пътя Русе–Велико Търново. Това е пътна артерия, която системно е неглижирана, а тя всъщност е центърът, разковничето за задвижване на цялостното развитие на Русе и региона.“, допълни Зарков.

По въпросите за социалната политика и здравеопазването, водачът на листатата на русенските социалисти сподели, че публичните средства следва да се насочват към публични предприятия. Необходима е и замяна на търговската структура на здравните институции, както и реално остойностяване на клиничните пътеки.

„Преживяваме един доста силен трус в много сфери от нашето общество, но трябва да създадем от него мощна вълна, която докрай да доведе вече стартиралите промени. Това може да стане именно чрез разумни стратегически решения.“, завърши Крум Зарков.