Русенските социалисти отбелязаха 1 май

Те поднесоха венец на паметната плоча на загиналите в трудови злополуки

Слово пред присъстващите произнесе Биляна Кирова, общински съветник и заместник-председател на ОбС на БСП Русе:

„Честит 1 май – ден на труда и солидарността! От онзи 1 май през 1886 година, когато чикагските работници стачкуват за 8-часов работен ден, та до днес продължава борбата на хората на наемния труд.

Днес, след толкова десетилетия, е трудно да повярва човек, че много от болките и грижите на хората на труда от тогава не са преодолени. Българите продължават да водят ежедневни битки за оцеляване, за работа, за доходи, за здравеопазване, за образование.

Тук, под тази плоча, си спомняме със скръб и гняв за тези, които са загубили здраве, дори живот: през 2020 година в Русенско са се случили 117 злополуки, от които 7 – смъртни. През 2021 година статистиката също не е утешителна. До този момент трудовите злополуки са 46, 4 от които са смъртни. И днес в цяла Европа, в целия свят, хора излизат по площади и улици, за да кажат, че първи май и труда са изключително важни за човешкото достойнство. Затова и ние сме тук, на този площад – да защитим правото си на труд, на достоен живот, на уважение и зачитане.

Време да разберем, че не сме сами; че промяна искат мнозинството българи – и работници, и лекари, и учители – за достойно заплащане на труда, за здравословни условия на труд, за създаване на работни места. И промяната зависи от всички нас. Нека променим града, страната и света, в който живеем. За да бъде утре животът „по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден”, както написа Вапцаров.
Честит празник, честит 1 май!

В днешния Ден на труда, макар и във време на пандемия, социалистите се отправиха към Паметника на свободата с „1 май”, изписан с цветя. Над центъра на града се понесоха десетки червени балони в чест на Празника на труда и на настъпващия Великден.