БСП пред междунарoдните наблюдатели на изборите: Работим за честен изборен процес и висока избирателна активност

Апр 02, 2021 Новини Избори 0 1240

Социалистите са ангажирали близо 35 000 души да следят за честността на вота

Крум Зарков участва във видеоконферентна среща-брифинг с международни наблюдатели на Парламентарните асамблеи на Съвета на Европа и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В срещата участваха близо 60 парламентаристи от цяла Европа, Северна Америка и Централна Азия, чиято конкретна мисия се изразява в мониторинг и оценка на законосъобразността на изборния процес в България.

От името на БСП Зарков запозна Делегацията със средата и условията, в които се провежда кампанията, с основните  послания и приоритети в програмата на БСП за управление, включително обявените от Корнелия Нинова конкретни мерки за първите 100 дни. Специално внимание бе отделено и на усилията, които БСП полага за гарантирането на честен изборен процес и висока избирателна активност. Той подчерта, че българските социалисти са ангажирали близо 35 000 членове на секции, застъпници и наблюдатели в цялата страна, които да следят за изборни нарушения и с готовност да подават сигнали. Отбелязанo бе и подписаното от БСП споразумение за сътрудничество и взаимодействие във връзка с изборите с десетки извънпарламентарни и неправителствени организации.

Крум Зарков  критикува управляващата коалиция за хаотичното изборно законодателство, поради което по думите му сме обект на критика от страна на Венецианската комисия в докладите за върховенство на закона от години насам. Той припомни на международноти наблюдатели, че с гласовете на управляващата коалиция са отхвърлени предложенията на БСП за пълно машинно гласуване, за изчистване на избирателните списъци, за видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълване на протоколите.