Крум Зарков: Залагаме на културата като централно политическо усилие

Кандидатите за народни представители от листата на коалиция „БСП за България” в Русе разговаряха с членове на Дружеството на художниците

„Залагаме на културата като централно политическо усилие, в което най-накрая да спрем само да констатираме проблеми и да започнем да намираме решения. Затова и представител на културните дейци в нашата листа от гражданската квота е директорът на Регионалната библиотека, Теодора Евтимова - знак, че искаме да привлечем повече експерти и специалисти в духовната сфера." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Русе Крум Зарков по време на среща с членове на Дружеството на художниците в града. На срещата бяха обсъдени редица проблеми, касаещи русенските творци, сред които основен акцент беше поставен върху състоянието на гилдията във време на криза; обсъден бе и въпросът за откупуване на художествени произведения. На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Теодора Евтимова, Мяна Досева и Тодор Йорданов.

Зарков посочи, че за социалистите не са непознати повечето проблеми на хората на изкуството, както и темата за тежкото състояние, в което се намират художниците, особено в сегашното време на криза.

Зарков изтъкна, че в своята програма левицата предвижда увеличаване на бюджета за култура в национален план, а в по-конкретен аспект ще се стреми към регионализация на културната политика, което ще помогне на всички русенски и културни институции и дружества. По отношение на художниците социалистите предвиждат увеличаване на бюджетите за откупки и помощ, за да може изкуството им да достига по-лесно до максимално голяма аудитория, като по този начин ще се осигури съответният приход за хората на изкуството. Кандидатът за народен представител подчерта, че политиката на откупките е сложен въпрос, по отношение на който в момента има много празноти.

Според Зарков е важно да се обмислят и  мерки за компенсация в периода на пандемия, тъй като галериите са затворени и изложби не могат да се правят, което д влияе директно върху художниците.

„Цялата идея за регионализация на културата е да бъдат заменени настоящите неработещи методики с нови, както и да се вземат предвид различни от пазарните параметри. Трябва да се осигури възможност артистът да се изразява без да мисли за своето физическо оцеляване – нещо, което неолибералният модел в икономическия му аспект не може да направи. Необходимо е цялата система да бъде пренастроена”, заключи Зарков.