Кандидати за народни представители от листата на коалиция “БСП за България” в Русе участваха в среща по въпросите на образованието

Мар 18, 2021 Новини БСП 0 998

“Целта на левицата е на изхода на образователната система да има образовани, знаещи и можещи български граждани, обичащи родината, готови за ефективно участие в пазара на труда и в обществения живот”, заявиха социалистите

Кандидатите за народни представители от коалиция БСП за България в Русе Стефка Караколева, Нора Стоянова и Тодор Йорданов, участваха в среща по проблемите на образованието. Тя се проведе по инициатива на Обединението на жените социалистки в БСП Русе, а домакин беше заместник-кметът по Хуманитарни дейности в община Русе Енчо Енчев. Включиха се учители и преподаватели от всички нива на българското образование в общината.

Разговорът беше фокусиран върху обучението в условията на пандемия и начинът, по който кризата влияе на ученици и студенти. Преподавателите единодушно се обединиха около мнението, че неприсъственото обучение носи негативни последствия за учители, ученици и родители.

В тази връзка кандидатът от левицата и доктор по методика на обучението по математика Стефка Караколева заяви, че инициира кратки обучителни онлайн срещи в помощ на практикуващите учители, с които ги подготвя за провеждане на изпитни онлайн тестове за проверка на знанията на учениците. “Това ще бъде от помощ за учителите и ще доведе до повишаване качеството на знанията на учениците”, сподели Караколева.

Опита си с електронното обучението коментира и преподавателят във Велико Търновския университет Нора Стоянова, която е и кандидат за народен представител от листата на социалистите в Русе. Тя сподели трудностите, произхождащи от липсата на единна  онлайн обучителна система и заяви своята готовност за съдействие в намирането на решение за този проблем.

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси на българската образователна система, свързани с детските градини и началните училища.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев коментира необходимостта от социални работници, ангажирани в помощ на родителите на деца със специални потребности. Той уточни, че този проблем може да намери решение чрез разкриването на специалност “Социален работник в средното образование” и в Русенски университет по примера на град Плевен. Заместник-кметът беше категоричен, че е необходима национална политика за децата със специфични нужди.

Нора Стоянова запозна присъстващите с приоритетите на коалиция “БСП за България” в областта на образованието, която си поставя за цел изграждане на образовани, знаещи и можещи български граждани, обичащи родината, готови за ефективно участие в пазара на труда и в обществения живот.

Стоянова разясни намерението на левицата за създаване на национална карта “Образование-икономика”, изработена от държавата, общините и бизнеса с цел осигуряване на необходимите специалисти за развитие на страната. На основата на стратегия за развитие на икономиката, държавата планира кадрите, подготвени от професионалното и висшето образование, съобразявайки специалностите и учебното съдържание така, че да отговарят дългосрочно на потребностите на икономиката и пазара на труда по региони.