Кандидатите на БСП за България обсъдиха конкретни политики с КНСБ-Русе

Акценти от разговора бяха предложенията на БСП в сферата на здравеопазването, икономиката и образованието

Народният представител Крум Зарков и представители на кандидат-депутатската листа на коалиция “БСП за България” в Русе се срещнаха с активисти на КНСБ.

На срещата бяха обсъдени редица актуални теми, свързани с управлението на града и страната. Пред кандидатите за народни представители синдикалистите поставиха важни и наболели въпроси, за чието решаване според тях, е нужна активната намеса на централната власт.

От своя страна кандидат-депутатите представиха конкретни политики, застъпени в програмата на левицата в областта на здравеопазването, икономиката и образованието, които предлагат цялостни решения по обсъжданите теми. В срещата взеха участие кандидатите за народни представители: Пламен Рашев- председател на Общинския и областен съвет на БСП в Русе, Нора Стоянова – председател на Младежкото обединение на БСП – Русе, Любомир Владимиров – професор и доктор на науките в Русенски университет и Тодор Йорданов – заместник директор на Средно училище “Васил Левски”.

По време на разговора фокусът беше насочен към темата за здравеопазването в България. Крум Зарков коментира, че ключът е в спирането на публичния ресурс за частните болници. “Няма такъв пазар в света, заяви той. Необходимо е публичният ресурс да бъде за публичните болници – университетски, общински, държавни и регионални, болници със регионализиране на здравеопазването.”

За сферата на образованието Зарков изтъкна, че в програмата на “БСП за България” образованието и здравеопазването са двата ключови приоритета заедно с възстановяването на икономиката. “Защото ние считаме, че възстановяването на икономиката от Ковид – кризата не значи да инвестираме сега много пари, за да върнем предишното положение. Това значи да се възползваме от тези целеви инвестиции, за да отидем напред. Не да се върнем там, където бяхме.”

Зарков сподели още, че по отношение на образованието е необходима целенасочена държавна политика, която да прави връзка между тези, които образоваме и това, от което имаме нужда. “И тук става въпрос за планиране 6 – 7 години напред. Затова в програмата си ние сме заложили на няколко области – връзка с университети, дуално обучение и промишлени зони. За Русе това ще даде много бързо отражение. Защото Русе има феноменална образователна инфраструктура с наличието на Русенски университет, който може да стане абсолютен развоен център”’, заяви Зарков.

По въпроса за пенсиите кандидат-депутатът коментира: “Пенсията трябва да бъде устойчива във времето, защото тя работи на междупоколенческа солидарност, свързана е с демографската политика и с начина на развитие. Тя трябва да бъде индексирана периодично, за да не се губи покупателната способност. Това не е дебат за минимума или за 50 лева +. Това, което се случва в момента е антипенсионна система и тя води до държавен фалит и до масово недоволство. 10 години властта отказва да преизчисли пенсиите. А това не е прищявка. Това е заложено в пенсионната система по определени коефициенти и осигурява на хората правата, които са придобили.”

В процеса на разговора бяха обсъдени и конкретни проблеми на предприятия, сред които Русенска корабостроителница и завод “Дунарит”.

Срещата между синдикалистите и кандидатите за народни представители от коалиция “БСП за България” завърши с общото съгласие, че детайлите на коментираните теми подлежат на много преговори, но в цялост погледът и на двете структури е насочен в една посока.