БСП-Русе за пламналата зараза по прасетата: В момента няма конкретни решения, а хаос

03.08.2019

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА БСП - РУСЕ ПО ПОВОД КРИЗАТА В СТРАНАТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ПЛАМНАЛАТА ЗАРАЗА ПО ПРАСЕТАТА

През последните две години БСП нееднократно предупреждаваше за опасността от избухването на зараза по прасетата,  както по места, така и в Народното събрание - чрез въпроси в Парламентарен контрол, чрез питане на блицконтрол в Земеделската комисия, чрез участия в кръгли маси. Благодарение на активната намеса на народните представители от БСП, Русе беше един от малкото региони, в които се взеха едни от първите превантивни мерки. За жалост те не бяха достатъчни, за да предотвратят пламналата по-късно епидемия.

Мерките, които държавата претендира, че е взела по отношение на този проблем, се оказаха  ненавременни, неефикасни и неадекватни. Всички институции в последните дни се изредиха да защитават правителството, но фактът е красноречив – чумата е тук и прогнозите предвиждат до края на месец август да обхване цялата страна.

Държавата се намира в поредната криза, при която пак има протести и неработещи институции. От 4 години правителството наблюдава приближаването на заразата, за която БСП многократно алармира. Гневът на хората е справедлив заради несвършеното, но и заради това че в момента няма конкретни решения на проблема, а хаосът и несигурността се задълбочават.