Иван Иванов: БСП ще бъде гарантът за спокойствието на хората в условията на тежка криза

Мар 18, 2023 Новини Избори 0 1094

18.03.2023 г.

„БСП е категорично за ненамеса на България във войната в Украйна. Подобно посещение като това на еврокомисаря Тиери Бретон буди огромни подозрения, защото давайки съгласие за предоставяне на подобни снаряжения, се увеличава все повече опасността да бъдем въвлечени във войната. Неслучайно генералният секретар на НАТО заяви, че при ескалиране на конфликта първите засегнати страни ще бъдат тези по Източния фланг и това е изключително тревожно. Ние апелираме и още в първите дни на 49-ото НС ще поискаме да бъде прекратен договорът”. Това заяви водачът на листите на „БСП за България“ в Русе и Шумен Иван Иванов в ефира на БСТВ. 

Иванов посочи необходимостта конфликтът да бъде решен с мирни средства и даде пример, че световните и европейските лидери вече гледат в тази посока. „Колкото повече се подклажда конфликтът, толкова повече ще продължи. Ние сме за хуманитарна подкрепа, но не и за изпращане на оръжие“, допълни той. 

Социалистът постави под въпрос възможността на служебния кабинет да се справи с икономическата ситуация в страната и със събирането на данъците и определи като огромна грешка изказванията  на финансовия министър относно вдигане на данъците и таксите, което би означавало замразяване на доходите. Иванов припомни постиженията на БСП, сред които увеличението на минималната работна заплата, увеличение на пенсиите, на майчинството, безплатните детски учебници, данъчното облекчения в размер на 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за второ дете и посочи, че БСП ще продължи социалната си политика. 

Иванов коментира и референдума, организиран от БСП, против навлизането на джендър идеологията в училищата: „Тази опасност е реална и немалко европейски лидери казаха, че вкарване на такава идеология в учебния материал, е опасно. Потресени сме от съдържанието на учебника по „Човек и природа“ за 6-ти клас, където децата са тласкани в посока да разсъждават едва ли не че мъжкият пол не е мъжки пол, а женският не е женски. Търсят се всякакви начини да се заобиколи решението на Конституционния съд, който определи, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията. Призовавам гражданите да се включат в подписката за референдум, за да сложим край на тази тематика в България“, каза той. 

Водачът на „БСП за България“ в Русе и Шумен и бивш земеделски министър коментира, че има нужда държавата да подкрепи българският производител, защото е поставено под въпрос неговото оцеляване. Той припомни, че с бюджет 2022 г. е заложено безпрецедентно финансиране от над 700 млн. за подпомагане на различни сектори като животновъдство и растениевъдство. „По време на нашето управление нямаше такова рязко увеличение на цени, защото увеличението на техните разходи бяха покрити до голяма степен от тази помощ. Тази година дори не е започнал приемът на документи за изплащането на тази помощ. Държавата трябва да бъде редом с нашите стопани.“

Иванов припомни, че БСП настоява за спешно налагане  на таван на цените и допълни:  „Темповете, с които се движи служебният кабинет, за да наложи това, са изключително бавни. Пазарните механизми, за които десните партии говорят, очевидно не работят. На лице е спекула. Необходим е таван на цените, какъвто е наложен вече в редица европейски държави“. 

Той очерта и основните проблемите в Русе, където е водач на листата на „БСП за Бългаиря“ и посочи необходимостта от  изграждането на магистралата между Велико Търново и Русе, както и изграждане на буферни паркинзи и изграждане на втори „Дунав мост“. По отношение на Шумен Иванов представи нуждата от изграждане на пречиствателна станция за питейни води и  подобряване на градската инфраструктура и свързващите пътища.