Крум Зарков: Европа разбра, че трябва да е по-близо до гражданите, за да вървим заедно в една посока

КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ КОАЛИЦИЯ “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” В РУСЕ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ДИСКУСИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП

Дискусия на тема “Изграждането на зелен град и културен център на бъдещето” събра на едно място кандидатите за народни представители от коалиция “БСП за България” в Русе, представители на Младежката организация на БСП в крайдунавския град и евродепутата от БСП Цветелина Пенкова. 

Дискусията се проведе под наслов “Когато младите говорят… #Euphoria” и е вдъхновена от общоевропейската инициатива “Конференция за бъдещето на Европа”, която се реализира в целия Европейски съюз от месец юни тази година до лятото на 2022г.

В България кампанията ще се проведе в 12 града на страната, като стартира именно от Русе и ще приключи на 7 юли 2021г. в гр. София.

Темите, обсъждани в дискусията са сред най-приоритетните за Европейския съюз: зеления преход и кръговата икономика, изграждането на зелени градове и културни центрове на бъдещето, образованието, здравеопазването, спорта, модерното земеделие, ролята на младите в социалната система, младежката заетост, туризма и развитието на курортите, културно-историческото наследство, цифровизацията и умните градове.

Евродепутатът Цветелина Пенкова изтъкна, че кампанията представлява възможност за европейските граждани да споделят какво очакват от ЕС и какво трябва да направят европейските политици от тук нататък, за да почувстват европейските граждани, че са част от една общнос

“Европа е загрижена за това, което се случва в момента. Наблюдаваме процеси на надигащо се напрежение в ключови европейски държави. Наблюдаваме процеси на изострени, крайно десни формации, които имат антиевропейска реторика. Това е причината европейските институции да се ангажират с тази инициатива, за да кажат на гражданите, че те имат своя глас и място в политиката на Европейския съюз”, заяви Пенкова. 

Тя подчерта, че темата на дискусията е специална за Русе, защото градът я припознава като своя и е доказал през годините, че е новатор в тази насока. Пенкова изтъкна, че 30% от оперативните програми на ЕС в следващите 7 години ще са насочени изцяло към проекти, които имат зелена насоченост и изрази надежда, че България има реален шанс да създаде условия и да бъде една от водещите държави в тази посока.

От своя страна водачът на листата на русенските социалисти Крум Зарков сподели: “Европа разбра, че трябва да е по-близо до гражданите, за да вървим заедно в една посока. Днешната тема е изключително актуална и изключително важна за Русе, защото въпросът за околната среда ще бъде в центъра на трансформациите, които предстоят. Само преди броени дни русенци реагираха по особено синхронизиран начин и получиха подкрепата на местната власт по повод инвестиционен проект за една леярна, който има аспирации да се случи в града. Те реагираха така, че инвеститорите да разберат, че няма да имат толеранс за нещо, което би могло да застраши и замърси въздуха, а оттам и здравето на русенци. Оттук нататък всеки един инвестиционен проект ще бъде преценен и през тази призма. И това е в условията и в идеята на успешното развитие на европейските политики.”

Крум Зарков коментира и въпроса за развитието на културата, като изтъкна, че Русе е град с уникална културна инфраструктура, която също има нужда от подкрепа – национална и европейска. Важно е да се създаде регионализация на културните политики и градът да се възползва от тях, заради значимите учреждения, с които разполага града – опера, театър, регионална библиотека, университет. “България трябва да влезе в сърцето на Европа, а Русе да се превърне в сърцето на Северна България”, заяви Зарков.

На срещата присъства и кметът на Русе Пенчо Милков, който също изрази подкрепата си за общоевропейската инициатива.