Крум Зарков: Русе трябва да има специална роля в бъдещото развитие на България, защото е естествен духовен, културен и икономически център на страната

Мар 11, 2021 РУСЕ Новини Избори 0 647

11.03.2021

За 4 години се чувствам много добре приет в Русе, чувствам се до голяма степен русенец. От друга страна се ядосвам, че централната власт не обръща достатъчно внимание и не проявява грижа към този град и към региона. И това не е само местен шовинизъм, който ме завладява, а е позиция от държавническа гледна точка. Русе е стратегически град по много причини. Те са толкова очевидни, че дори не е необходимо да се изброяват. И да бъде така изоставен ми се струва най-малко недалновидно и дълбоко несправедливо към жителите на града и областта”, това заяви в интервю пред Дарик радио кандидатът за народен представител от коалиция “БСП за България” в Русе Крум Зарков.

“През изминалия мандат не пестихме усилия. Не съм човек, който сам ще си поставя оценки или ще се хвали. Трябва обаче да подчертая, че много от нещата, за които се говореше преди 4 години стоят на дневен ред и днес. Това е оценка по-скоро към управляващите. С часове мога да разказвам колко пъти сме поставяли въпроси, колко питания, колко срещи – формални и неформални – сме провеждали за онези няколко проблема, които се влачат от години – инфраструктурата, пътя Търново – Русе, изхода от Русе към Кубрат, кръговото на “Джъмбо”, за което говорихме няколко пъти. Даже споменах от трибуната, че инфраструктурата около Русе напомня за руска рулетка. Много опасно влизане и много опасно излизане от града. Този трафик е свързан със сериозно напрежение и с много травми, дори жертви.”

По отношение на темата за чистотата на въздуха в Русе Зарков заяви: “Въздухът – нима не е на дневен ред от 4 години. Вие ще кажете, че той е на дневен ред от 30 години, но все пак имаше неща, които бяха постигнати и вместо да се реализират за намиране на крайни решения, те все повече и повече се отлагат във времето. По отношение на този въпрос властите в София и министерството на Околната среда и водите непрекъснато се стараят да прехвърлят отговорността към местната власт, която не е способна да реши проблем от такъв мащаб. Това е въпрос на национална политика.”

“Въпросите за индустриалното развитие на града, за значението му като трансграничен район с Румъния, за демографския отлив - стоят с пълна сила на дневен ред и изискват цялостна политика, дори не толкова регионална. Много от идеите, които ние в БСП залагаме като въпрос на национална политика ще имат силно отражение тук, на място.”

Темата за COVID-кризата Зарков коментира така: “Това е много тежка и непредвидена криза, но способността на държавата да се справи или да не се справи с нея зависи до голяма степен от състоянието на системите, които бяха изправени пред това предизвикателство- здравната, образователната и системата за социално подпомагане. Тези системи в последните 4 години не бяха реформирани и се оказаха до голяма степен неподготвени за едно предизвикателство от такъв мащаб. Когато сте изправен пред такива форсмажорни обстоятелства, ако сте отговорен държавник, трябва да дадете на хората устойчивост. Вместо това ние наблюдаваме едно хаотично управление, което сутрин казва едно, на обед – друго и никога не е ясно защо го казва. Всичко това създава у хората усещане за неконтролируемост на процеса и не помага за преодоляване на кризата.”

Социалистът обърна внимание, че левицата от години обяснява как системата, по която е построено здравеопазването в България е фундаментално сгрешена и че в периоди на относително спокойствие води до източване на публични средства, а в периоди с натоварване се оказва неподготвена. “Болниците не бива да са търговски дружества, защото здравеопазването не е търговска дейност. Това значи, че когато болниците станат лечебни заведения тези, които приемат този статут  -общинските, държавните и университетски болници -  ще се ползват от публичния ресурс. Частните болници няма да имат достъп до публичен ресурс.”

На въпрос дали БСП би търсила отговорност от предишното управление, ако спечели властта Зарков отговори: “Една политическа партия няма за цел да разследва и да търси отговорност, но естествено е при политическа промяна на властта новите управници да направят ревизия на случилото се преди тях. Не става дума за репресия или за целенасочено търсене на виновници. Аз не бих искал да сме от онези, които казват, че все предишните са виновни, бих искал да гледаме към бъдещето. Но ясна ревизия и изваждане на  светло на реалната ситуация отвъд напудрените и розови доклади и заучени фрази – да, задължително.”

“БСП е най-подготвената политическа партия по отношение на това какво трябва да се направи в България. Самочувствие за това ни дава факта, че ние работихме в продължение на няколко години върху документа, придобил публичност като Визия за България. Сектор по сектор в него се разглеждат проблемите и решенията, които се налагат на страната. Имаме и разработена предизборна платформа, която застъпва основните ни послания по тази програма и сме богати с над 170 вече готови законопроекта, които сме внесли в НС. Мнозинството не пожела да ги приеме, но ние знаем и сме сигурни, че биха били полезни, както за икономическото раздвижване, така и за социалното положение на българския народ.”

В заключение Зарков заяви: “Това, с което мога да се ангажирам най-отговорно, е че през следващия мандат няма да допусна Русе да се третира повече като втора категория град. Напротив, мисля, че ще успея да убедя колегите си, че той трябва да има специална роля в бъдещото развитие на България, защото е естествен духовен, културен и икономически център на страната.