Коалиция "БСП за България" откри предизборната си кампания в Русе

06.03.2021

Коалиция “БСП за България” в Русе откри своята предизборна кампания за “Парламентарни избори 2021”. Левицата влиза в надпреварата за вота с №4 в интегралната бюлетина и със слоуган: “ С грижа за хората”.

Кандидатите за народни представители от листата на коалицията бяха представени по време на събитието, с което БСП даде старт на кампанията си. Всички те са амбициозни професионалисти, доказали се в повечето сфери на обществения живот. Кандидатите обявиха, че в работата си за страната  ще бъдат водени от уважение към истината, към науката, към експертността и професионализма и най-вече към демокрацията. Ще защитават човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора.

В емоционално обръщение към присъстващите привърженици и симпатизанти водачът на листата и настоящ народен представител Крум Зарков сподели:

“Скъпи приятели, благодаря ви, че бяхте с мен през всички тези 4 години, в които във всеки един момент съм чувствал вашата подкрепа.  

Вие знаете каква е нашата битка. Четири години във всеки един момент се опитвахме да направим няколко на пръв поглед прости неща – да убедим българите, че е напълно възможно да останат да живеят в България и да живеят добре; да убедим властта, че трябва да я упражнява за хората, а не за някои от тях; да се убедим един друг, че с нищо не сме заслужили съдбата, която ни сервират като някаква фаталност.

А съдбата всеки  ден носи нови предизвикателства. Ето поредното от тях: Ковид–19. Непрекъснато ни се обяснява колко трудна и колко сложна е ситуацията, предизвикана от вируса. Да, без съмнение  е така. Но не е Ковид–19 виновен затова, че завари нашата здравна система  неподготвена. Не е Ковид-19 виновен затова че хазната ни се изпразва от съдържание. Не е Ковид-19 този, който открадна публичните ресурси на страната. Ковид дойде и като прожектор освети всичките проблеми на тази система.

 

И в продължение на четири години ние с моите колеги от БСП в Парламента се опитвахме да обясним и да начертаем друг път – експертен и политически. Четири години водихме и една друга борба – необяснимо е защо красивият град, в който се намираме сега, остава далеч от мислите на централната власт и има много проблеми, за които ще се говори и в тази кампания, и които съвсем не са нови. Доказателствата? За тези проблеми се говореше и в предишната кампания. Нима преди четири години не обещаваха пътя Търново – Русе. Нима преди четири години не обещаваха, че ще има подобрение на околната среда и на въздуха? Нима преди четири години не говорихме за предприятия и видяхме какво се случва с Русенска корабостроителница и с “Дунарит”? И сега същите тези хора ще дойдат да обещаят, че тези неща ще се променят след четири години.

Решение на всички тези въпроси има. Много от тях са разписани в нашата програма като общо-национални политики, които тук, в Русе, ще имат пряк ефект. Ето например въпроса за околната среда и за чистотата на въздуха. Непрекъснато се правят законови промени, които прехвърлят цялата отговорност върху кметовете и общините, съзнавайки че те нямат възможността – нито финансово, нито организационно  - да се справят с тях. Ето например въпросите, свързани с почтеността в управлението, с това как се разпределят публичните средства от центъра към регионите.  

В следващия месец ще има всъщност два типа кампания – едната ще се лее денонощно от телевизора и ще обяснява, че няма смисъл, че всичко ще си остане същото. Ще натиска избирателната активност. Ще се опита да накара хората да не излязат масово да гласуват. Това всъщност е първата ни задача – да убедим хората, че има смисъл. Демокрацията ни има смисъл, тя е жизнена и тя може единствено да донесе промяна.

През последната година освен всичко друго страната ни беше разтърсвана и от протести. Те се усетиха много силно и в Русе. Имаше много силно недоволство срещу централната власт. То не е провокирано от нещо, което не познаваме. Големият бич на българската държавност от години се нарича корупция. И е крайно време тя да бъде изкоренена. Това може да стане с ясни реформи и с достатъчно политическа воля. Всички трябва да кажем “не” на този порочен модел на управление и “да” на нещо друго. И това ще е втората кампания – тази, с която ви моля да се ангажирате заедно с мен. Ние трябва да върнем увереността на този народ, вярата му в идния ден. Бъдещето ще бъде много по-светло независимо от това, в което се опитват да ни убедят. България рано или късно ще тръгне по пътя, който й е предначертан - на една развита и солидарна държава. Няма кой да ни спре - нито изборни машинации, нито заплахи, нито елементарни трикове от телевизора. Нека всички българи излезем заедно и гласуваме за честни, почтени и подготвени хора.

В Русе можем да се гордеем напълно с нашата листа. Тя е логична, тя е подредена, в нея има опит, в нея има младост, в нея има енергия, в нея има знания, в нея има Русе-град, в нея има и общините от областта. Затова със самочувствие, с енергия, с вяра в утрешния ден ви поздравявам с началото на тази кампания!”

Поздравление към гостите на събитието отправи и председателят на Общинския и областен съвет на БСП в Русе и втори в листата Пламен Рашев. В него той изтъкна:

“Всички искаме промяна. Превърнахме Родината в модел на бедност и корупция. Чувството за безнаказаност изкара хората на улици и площади. Може ли да има промяна без нас, социалистите, ние, които последователно и безкомпромисно заклеймяваме това скандално управление? Много ли искаме? Възстановяване на държавността, нормални икономически отношения, справедливо разпределение на обществения ресурс, да имаме възможност солидарно да се защитим в кризата. А тя, кризата, е социална, икономическа и здравна. Резултатът от изборите на 4 април ще покаже много истини, най-вече, че   ние ще бъдем  авангарда на тази промяна.”