Eкоминистърът Димитров бе изслушан за въздуха в Русе по настояване на БСП

Крум Зарков: Нужен е нов подход за справянето с проблема с въздуха в Русе. Това е национален проблем

"Русенци се борят със замърсяването на въздуха вече 30 години. Те нямат нужда да им се обясняват проблемите, знаят ги наизуст. Необходим е нов подход за справянето с проблема с въздуха в града. Хората искат от нас няколко доста прости неща, които трябва да направим. Трябва да им се каже, че всички институции и партии ще се ангажират да се създаде система за измерване на различните съставки на въздуха, която да е адекватна - и това ще се случи. Че това е разпознато от българската държава като национален проблем. Че по този въпрос местната и централната власт няма да си прехвърлят топката. Трябва да се излезе от обяснителния и обвинителния режим, и да се премине към сътрудничество." Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на инициираното от депутати на БСП изслушване на министър Емил Димитров в Комисията по околна среда и води за качеството на въздуха в Русе. На заседанието присъстваха общински съветници и граждани на Русе по покана на левицата.

Депутатът от левицата отбеляза, че след последния скандал много неща  са започнали да се случват: "Кметът упражни натиск, общинският съвет създаде комисия, областният управител направи щаб - има енергия. Хората обаче се притесняват, че това са го виждали и преди, и ще мине като вълна".

"Готови ли сте да гарантираме всички заедно, че този път тази работа няма да спре, докато не се намери трайно и устойчиво решение за въздуха на Русе? От вас не искаме нищо повече от длъжностната характеристика на един министър.  Искаме ясни сигнали към русенци, че техният проблем е разпознат на национално ниво и че всички - местна, централна власт, политически партии, сме обединени, за да го решим", обърна се Крум Зарков към министър Димитров. 

"Град Русе е системно обгазяван от една или повече фирмени инсталации в индустриалната зона. Начинът, по който се експлоатират тези съоръжения би трябвало да бъде подложен на един системен и постоянен мониторингов контрол". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов, който е и заместник-председател на комисията.

Той подчерта, че всички общински съветници на град Русе са се обединили около тази идея и търсят подкрепата не само на общината, но и на държавата. "Русенци настояват да бъде осигурена в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в града", категоричен е Генов.

По-рано, във Фейсбук публикация, кметът на град Русе Пенчо Милков изтъкна: "Народното събрание ще обсъди чистотата на въздуха ни и ще изслуша ресорния министър Емил Димитров. Както каза колегата ми Крум Зарков, който инициира това, въздухът на Русе е национален проблем, а не местен. Настояваме в борбата за решаването му да се намесят всички отговорни институции. Парламентът може да измени текстове в настоящия Закон за чистотата на атмосферния въздух." Той припомня още, че през септември по негова инициатива е създаден оперативен щаб, който е предизвикал РИОСВ да извърши комплексни проверки за установяване на източниците на неприятна миризма и атмосферно замърсяване.