Крум Зарков: Пожарникарите от Втора районна служба заслужават уважение и да дежурят поне в обитаеми битови условия

19.06.2020 г.

По време на парламентарен контрол в парламента народният представител от ПГ на "БСП за България" Крум Зарков постави на вниманието на министъра на вътрешните работи проблемите на Втора районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе. Зарков, запознал се на място с лошите битови условия, в които се дават 24-часовите дежурства, както и с необходимостта от осигуряване на техника,  призова министър Младен Маринов да предприеме веднага реални действия за решаванeто на тези проблеми.

 „Призовавам Ви да минете, дори само за секунди, оттам. Тоалетните и душовете са такива, каквито предполагам няма и в турски затвор. Порутени съблекални, стаи за дежурства, легла и пружини, които са там точно откакто е отворила сградата през 1983 година и не са променяни. Одеялата са такива каквито аз не бях виждал през живота си, а дограма практически няма, освен тази, която са направили пожарникарите сами”. Така Крум Зарков описа обстановката за дежурства във Втора районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе. По думите на народния представител русенските пожарникари са го запознали с нуждата от закупуването на нов осемтотен камион, тъй като старият не подлежал на ремонт. Те са изтъкнали, че тази техника понякога е решаваща в борбата с пожарите, както и за спасяването на човешки животи.

„Тези мъже заслужават уважение и съм убеден, че ако видите със собствените си очи, ако отидете на място, те самите ще Ви кажат как със сравнително малко средства може да се направи условията да бъдат поне обитаеми", каза още Зарков.