Русенци за "Визия за България": Да има приоритет корабостроене за региона ни

Окт 12, 2018 Новини Избори 0 1718

12.10.2018г.

„Във "Визия за България" да има приоритет за Русе- възстановяване на корабостроенето, защото тук има и традиция, и специалисти.“ Това казаха русенци на среща с депутати от ПГ на „БСП за България“ в голямата зала на Общината, на която беше представена Визията. Те споделиха и тежките проблеми, с които се сблъскват всеки ден. „Искаме да ходим на театър и концерти, но в крайните квартали транспортът е до 20 ч. С пенсия не можем да си позволим да ползваме таксита“, споделиха те. Русенци препоръчаха приоритет във Визията да бъдат икономическите, културните и спортните връзки с чужбина. Поискаха да бъде профилирано образованието.

„На 21 юли БСП представи „Визия за България“, но това не е завършен документ. Той се допълва на стотиците ни срещи в цялата страна. За мен Визията е- каква може да бъде държавата ни.“ Това каза народният представител Пенчо Милков.

„Искаме да намерим важните и смислените решения на въпросите, които ни задават в страната. Освен чувството ни за дълг, да направим Визията ни подтикна и фактът, че България изчезва. Има огромни социални неравенства и сме в демографска катастрофа.“ Това каза пред русенци зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева. По думите й цели села вече изчезват. Образованието е в срив, също и здравеопазването. „Затова искаме дебат с вас, защото имаме нужда от енергията на хората и желанието им за реформи“, добави тя. Според Лечева в момента, по доходи в ЕС, сме на последно място, а  предпоследните – румънците, вече  ни изпреварват все повече  с по-високи доходи.

„Давам си сметка, че Русе е вратата на Европа и на културата. Гледам разкопания ви център. Не допускайте да става и тук като в София. Русе е впечатляващо красив. Пазете го.“ Това каза народният представител Жельо Бойчев. Според него БСП се е нагърбила със задачата да представи радикална, различна и нова програма за развитието на страната. „Искаме друг тип икономика, в която държавата връща ролята си да върви към високотехнологичен модел. В Русе е имало немалко такива мощности. Вярвам, че България може пак да го постигне. Искаме държава, която да подкрепя българското производство“, добави той.  

„Фермерските пазари са разсипани в страната. Земеделието е пренебрегвано. Корупцията на всички нива е огромен проблем.“ Това каза народният представител Георги Стоилов.