Иво Христов: Не съм очаквал, но съм приятно изненадан, че хората искат да четат и такива книги

Професорът представи книгата си в Русе

“Не съм очаквал, но съм приятно изненадан, че хората искат да четат и такива книги.” Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов при посещението си в Русе, където представи своята книга „Пред пепелището на нестаналото българско общество“. Камерната зала на ДТ „Сава Огнянов“ в града се оказа тясна за желаещите да чуят от първо лице, защо и какво е довело до днешното състояние на безпътица и разпад на нашето общество.

„Ако прочетете книгата, ще видите, че се ръководя от максимата на Антонио Грашми за песимизма, оптимизма и волята, въпреки че ме определят като черноглед“, поясни проф. Христов. Смисълът, който той вижда в тази максима е, че трябва да се разделим с илюзиите, но това да не бива да е причина да спрем да се борим и посочва, че един от мотивите му да напише книгата е пасивността на българина и нежеланието му да поема отговорността за собственото си битие. Важно е осъзнаването, че спасението на човека е в собствените му ръце, изборът да се спаси или не е негов. Проф. Христов посочи още, че трябва критично и с мъжество да се погледне на настоящето. Също така да се започне суров и скептичен разговор дали то може да бъде променено и има ли субект на социалната промяна. Това са необходими условия за намиране на отговор на въпроса „Какво да се прави?“

Представянето на книгата на проф. Иво Христов се осъществи по инициатива на народния представител от левицата Крум Зарков, като присъстваха също и депуатите от „БСП за България” Георги Стоилов и Пенчо Милков.