Стоян Мирчев в Русе: Образователната система е лишена от основни принципи на възпитанието

18.10.2017

Промяна на диференцираното заплащане; актуализиране на учебното съдържание; отпадане на единния разходен стандарт са част от предложенията, които бяха направени на срещата-дискусия „За делниците на образованието”, провела се в  Русе. В срещата, инциирана от народните представители от ПГ „БСП за България“ – членове на Комисията за образование и наука, бяха поканени и се включиха директори на училища, учители, г-жа Росица Георгиева, временно изпълняващата длъжността директор на Регионалното управление на образованието в Русе, общински съветници, представители на неправителствени организации, родители, граждани. От страна на народните представители участие взе г-н Стоян Мирчев, от Силистренския избирателен район, .

Ангажиране на учениците през лятната ваканция; варианти на извънкласни дейности, но в училище; актуализиране на правата и задълженията на учителите; актуализиране на правата и задълженията на учениците; мандатност на директорите са още сред нещата, които смятат, че трябва да бъдат направени в сферата на образованието, от Сдружение „Учителска подкрепа” , за да има реална промяна към по-добро. „Децата ни са прекрасни. Децата ни са можещи, непрекъснато постигат успехи в състезания и печелят отличия, представят България!”,  заяви учител от средно училище за европейски езици “Свети Константин-Кирил Философ”, но той смята, че системата  превръща училището в багажно отделение, където учениците биват „стоварвани” на съхранение.

„Българското образование е благо; българският учител – апостол!”, бяха думите на народния представител г-н Стоян Мирчев. Той сподели мнението, че образователната система е лишена от основни принципи на възпитанието. Премахването на уникалната дума „просвета” от новия закон е един от най-инфарктните моменти и от групата на социалистите са внесени предложения за изменения още в началото на 44-тото Народно събрание. 12 от 19 държавни образователни стандарта е необходимо да бъдат коригирани; никакви граници при издаването на учебници - предлагат се по близо 200 проекта, които трябва да бъдат прегледани за една седмица; никакъв напредък в приобщаващото образование; несправяне с отпадащите деца; на кръстопът сме – чрез образование-икономика или чрез икономика-образование- изреди проблемите, с които трябва да се бори държавата и обществото Стоян Мирчев.